Blogg 


 

 

OM BOKEN

”Är jag normal, mamma” är min första bok och den handlar om hur svårt det ofta är att få rätt stöd och förståelse när man befinner sig i ett osynligt funktionshinder. Boken handlar också om hur bra livet ändå kan bli för ett barn som har svårt att koncentrera sig om det finns många kloka vuxna runt barnet som samarbetar bra.

 

 Det finns, vad jag sett, ingen bok i Sverige som tar upp ämnet ADD. Därför kände jag mig manad, ja faktiskt tvungen att skriva boken. Mellan tre till sex procent av alla människor i Sverige har liknande svårigheter som dem min dotter har och ytterligare ungefär fem procent har svårigheter i samma område, men inte i så hög grad av man kan anses ha ett funktionshinder. Ändå skrivs och pratas det väldigt lite om funktionshindret.

 

Få vågar berätta om sina erfarenheter av rädsla för att bli stämplad, bli utfryst. Men att man har ett funktionshinder är inget att skämmas för, snarare är det viktigt att andra människor som inte har samma svårigheter lär sig att möta och acceptera människor som Mika.


 

Utdrag ur boken

Mina ögon öppnas. Jag ser min dotter, förstår henne äntligen och blir därför mycket bättre på att möta henne. Jag förstår att det inte beror på slöhet att hon inte lärt sig att knyta skorna, eller det att hon alltid smet ut på toaletten när tränaren på handbollstärningen gav nya instruktioner, inte berodde på att hon var kissnödig varje gång. Jag förstår också att det att Mika alltid ber mig klippa av de små lapparna i nacken på alla nya kläder och att hon inte vill duscha beror på att hon är extremt känslig för beröring. Och att hon alltid sover invirad i fleeceöverkastet istället för under täcket inte beror på något annat än att hon känner varje gruskorn i lakanet mot huden. Därför börjar jag bädda fleeceöverkastet som lakan istället och Mika börjar sova under sitt täcke varje natt, som alla andra i familjen.”

 

 

Recension i Bibliotekstjänst

Malene Larssen är mamma till Mika som vid 12 års ålder får diagnosen ADD. I boken ger författaren bild av sitt perspektiv, sina upplevelser kring att vara förälder till ett barn med ett funktionshinder som inte förstås av omgivningen. Här skildrar hon Mikas uppväxt och fokus läggs på de svårigheter som uppkommer i mötet med skolan. Malene förmedlar de upplevelser Mika har som förutom otillräcklighet också innefattar utanförskap och kränkningar, något som skolan inte förmår hantera och som övergår i mobbning. Vidare återger hon sina upplevelser i möte med skola, familjestöd, psykologer m.m på ett nyanserat sätt. I denna del beskrivs också hur Mika får sin diagnos. I bokens sista avsnitt delar Malene frikostigt med sig av reflektioner och tips som hon har kring dotterns funktionshinder och situation. Boken är ett mycket värdefullt tillskott för att sprida kunskap kring ADD och den rekommenderas varmt till förskole-/skolpersonal. Katharina Jacobsson

 

 

Kommentarer om boken

”Igår kväll avslutade jag din bok. Tänk om jag hade haft den för tre-fyra år sedan…”

 

”Jag har sträckläst din bok, gick inte att släppa. Den får en femma av fem möjliga. Jag är förstås otroligt imponerad över hur du har orkat, din vidsynthet och din förståelse för andra människor och hoppas att väldigt många kommer att läsa din bok. Världen blir nog lite bättre då.”

 

”Din bok berörde mig oerhört mycket, vilket helvete ni har haft! Kunde inte läsa för mycket åt gången för att jag blev så berörd och för att den väckte så många tankar.”

 

”Tack för att jag har fått chansen att läsa din underbara bok. Den berörde mig oerhört mycket. Jag blev ledsen och glad på samma gång. Den är så full av kärlek och värme. Du är så ödmjuk i ditt berättande och jag är säker på att många kommer att bli hjälpta och kan hitta styrka i dina ord. För visst är det så att inte vilja se eller inte kunna förstå, ofta handlar om rädsla för det som är annorlunda?”

 

Vilken fin och viktig bok du skrivit! Du är en fantastisk mamma som ger Mika så fina chanser att växa och en fantastisk människa som orkar vända något så tungt och kolsvart till något starkt och positivt, som kan hjälpa andra. Din bok kan hjälpa oss så att det blir rätt fler gånger.

 

Jag har precis läst färdigt boken om Mika och vill tacka för en fantastisk bok, skriven av en fantastisk mamma till en fantastisk dotter. Det är så sorgligt att det idag, 2008 fortfarande finns en sådan okunskap och ofta ovilja att förstå och ge stöd till barn/elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar OCH deras föräldrar. Du och Mika har gjort en stor insats med boken. Vill på det här sättet önska dig fortsatt styrka att kämpa för Mika! Och förstås massor av hälsningar till Mika som har så kloka tankar, som ju är finfina ”kopplingar.

 

Igår fick jag din bok ”Är jag normal, mamma?” med posten. Öppnade boken och sträckläste den. Kunde inte lägga den ifrån mig. Tack snälla du för att du skrivit den här boken. Jag känner igen väldigt mycket av det du skriver och mina tårar har stundom sprutat när jag läst din bok. Framförallt när jag läste meningen på sidan 95 ”Att det finns andra människor som vet hur det är älska och uppfostra ett barn som inte följer mallen”. Man är ju inte ensam även om det känns så ibland.

 

Tack för en underbar bok. Det var som om den handlade om mig och min dotter.

 

 

aduct.se © 2008 • Privacy Policy • Terms of Use

www.aduct.se